وبلاگ رسمی گتوند

تمام مشخصات این وبلاگ متعلق به وبلاگ گتونداست

وبلاگ رسمی گتوند

تمام مشخصات این وبلاگ متعلق به وبلاگ گتونداست

تبلیغات
Blog.ir بلاگ، رسانه متخصصین و اهل قلم، استفاده آسان از امکانات وبلاگ نویسی حرفه‌ای، در محیطی نوین، امن و پایدار bayanbox.ir صندوق بیان - تجربه‌ای متفاوت در نشر و نگهداری فایل‌ها، ۳ گیگا بایت فضای پیشرفته رایگان Bayan.ir - بیان، پیشرو در فناوری‌های فضای مجازی ایران
نویسندگان
پیوندها

۳ مطلب در مهر ۱۳۹۷ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

خواص روغن زیتون,فوائد روغن زیتون,خواص درمانی روغن زیتون

یکی از خواص روغن زیتون آنتی اکسیدان بودن آن است

 

خواص روغن زیتون
روغن زیتون دارای اسیدهای چرب غیر اشباع مونو (MUFA) و آنتی اکسیدان است که باعث طول عمر و کاهش بیماری های مرتبط با مصرف روغن های اشباع می شود.

 

خواص روغن زیتون برای سلامتی بدن:

• روغن زیتون سلامت شریان‌ها را تامین می‌ کند.

 

• روغن زیتون مانع آسیب رساندن رادیکال‌های آزاد حاصل از چربی‌ها و روغن‌ها به سیستم‌ قلبی- عروقی می ‌شود.

 

• کلسترول خون و به خصوص نوع بد آن یعنی LDL را کاهش می‌ دهد، بدون اینکه که نوع خوب آن یعنی HDL کاهش پیدا کند.

 

• روغن زیتون از مسموم و اکسیده شدن LDL کلسترول جلوگیری می‌ کند.

 

• یکی دیگر از خواص روغن زیتون این است که مانع رسوب پلاک ‌ها در جدار شریان شده و در نتیجه مانع تنگ شدن شریان‌ ها می ‌شود.

 

• روغن زیتون به علت دارا بودن چربی های غیر اشباع MUFA باعث اتساع سرخرگ ها شده و از این طریق باعث کاهش فشار خون بالا و بیماری های قلبی می شود.

 

• تنظیم قند خون بدن از خواص روغن زیتون است.

 

•  روغن زیتون دارای آنتی اکسیدان های قوی مثل پلی فنول ها و فلاوونوئیدها می باشد که این آنتی اکسیدان ها باعث کاهش پر اکسیداسیون چربی ها در بدن و به دنبال آن کاهش استرس اکسیداتیو می شوند. در نتیجه بدن را از صدمه رادیکال های آزاد حفظ می کند و بدین طریق باعث کاهش ابتلا به انواع سرطان‌، خصوصاً سرطان پوست، روده و سرطان پستان در زنان می شود.

 

• به علت خاصیت آنتی اکسیدانی روغن زیتون، دیواره سرخرگ ها را از گزند رادیکال های آزاد محافظت کرده و چسبیدن LDL را به دیواره سرخرگ ها و همچنین ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.

 

دیگر خواص درمانی روغن زیتون :
•     کاهش فشار خون بالا
•     درمان خون ‌ریزی لثه و تقویت لثه
•     تقویت حافظه
•    جلوگیری از سفید شدن مو
•     تسکین دردهای روماتیسمی

 

سایر خواص روغن زیتون

-  از جمله خواص روغن زیتون این است که اثر نرم کنندگی، ملین و صفرا دارد.

 

- روغن زیتون سنگ های صفراوی را دفع و یبوست های مزمن را درمان می‌کند، معالج قولنج‌های ناشی از ورم کلیه است.

 

- تسکین درد و سوزش سوختگی‌ها، درمان آفتاب زدگی و سرمازدگی، گزش حشرات، مار و عقرب  از دیگر خواص روغن زیتون است.

 

- پژوهشگران معتقدند مصرف روغن زیتون خطر سرطان سینه را در زنان کاهش می‌دهد.

تحقیق روی سلول‌های سرطان سینه در زنان نشان داد که اسید اولئیک روغن زیتون اثر ژن سرطان زای این بیماری را کاهش می‌دهد.

 

- پژوهشگران به زنان توصیه می‌کنند که در رژیم غذایی خود از زیتون و روغن آن استفاده کنند.

 

- همچنین روغن زیتون خاصیت نرم کردن عضلات و آرامبخشی درد استخوان را دارد.

 

-در مورد خواص روغن زیتون برای مو میتوان گفت که روغن زیتون به موها نرمی و لطافت خاصی می‌بخشد و باعث تقویت مو می‌شود.

 

- از بین بردن چین و چروک از جمله خواص روغن زیتون برای پوست است و باعث لطافت و نرمی و شادابی پوست صورت می شود.

 

- اجزای مغذی خاص در روغن زیتون می تواند دلیل تاثیر مثبت رژیم غذایی مدیترانه ای بر سلامت قلب باشد. این ترکیبات که تحت عنوان “فنل” نامیده می شوند اثر آنتی اکسیدانی ، ضد التهابی و جلوگیری از تشکیل لخته در عروق دارند.

 

- مصرف غذاهای غنی از ترکیبات فنلی می تواند سلامت قلبی عروقی را بهبود بخشد و بر قلب نیز تاثیر حفاظت بخش دارد.

 

- روغن زیتون دارای سدیم ، ویتامین A و E و آهن است .

 

- زیتون رسیده از نظر طب قدیم ایران گرم و قابض است و میوه نارس زیتون سرد و خشک است و روغن زیتون گرم و خشک است . برگ درخت زیتون نیز گرم و خشک می باشد .

 

- دم کرده برگ زیتون داروی خوبی برای پائین آوردن فشار خون است . بدین منظور باید ۲۰ عدد برگ زیتون را داخل ۳۰۰ گرم آب ریخته و آنرا بمدت ۱۵ دقیقه بجوشانید . سپس کمی قند بآن اضافه کرده و بمقدر یک فنجان دوبار در روز از آن بنوشید . بعد از دو هفته باید بمدت ۸ روز نوشیدن این دم کرده را قطع کنید و سپس ادامه دهید .

 

- دیگر خاصیت روغن زیتون کرم کش بودن آن است .

 

- رفع سرفه های خشک از دیگر خواص روغن زیتون است.

 

-  رفع خارش گزیدگی حشرات یکی دیگر از خواص روغن زیتون است که باید آن را به محل گزیدگی بمالید .

 

- بدن بچه هایی را که مبتلا به نرمی استخوان و کم خونی هستند با روغن زیتون ماساژ دهید اثر مفیدی دارد.

 

- برای رفع پیوره لثه ، روغن زیتون را بر روی لثه بمالید .

 

- یکی دیگر از خواص روغن زیتون در برطرف کردن خراش و ترک پوست است، برای این منظور گلیسیرین و روغن زیتون را بمقدار مساوی با هم مخلوط کرده و روی پوست بمالید .

 

فواید روغن زیتون,خاصیت روغن زیتون,خواص روغن زیتون برای پوست

یکی دیگر از خواص روغن زیتون در برطرف کردن خراش و ترک پوست است

 

خواص دارویی روغن زیتون

- جوشانده برگ درخت زیتون برطرف کننده نقرس و رماتیسم است .

 

- برای سرباز کردن جوش ها و کورک ها زیتون را له کرده و روی جوش یا کورک بمالید .

 

- دم کرده برگ درخت زیتون تب بر است.

 

- دم کرده و جوشانده پوست درخت زیتون تب بر و درمان کننده مالاریا است .

 

- پماد میوه نارس زیتون برای سوختگی مفید است.

 

- جویدن برگ زیتون برای از بین بردن زخم های دهان مفید است.

 

- همچنین ماساژ پوست با روغن زیتون، تعریق زیاد را کاهش داده، مژه و ابرو را تقویت می‌کند. این درحالی است که ماساژ پوست سر با روغن زیتون سبب تقویت پوست و مو گشته و شوره سر را برطرف می‌سازد و موهای سپید شده را سیاه می‌ کند و این یکی دیگر از صدها خواص روغن زیتون برای مو هست.

 

- چند قطره روغن زیتون سریعا خارش و سوزش چشم و پلک راتسکین داده و آبریزش چشم را برطرف ساخته و قوه بینایی را تقویت می‌کند.

 

- مخلوط مساوی روغن زیتون و گلیسیرین نیز نقش مفیدی در معالجه پوست پای ترک خورده، درمان شوره سر و ریزش مو، جلوگیری از سفیدی مو دارد.

 

- در سرطان‌های سینه، روده‌ بزرگ و راست روده کاملاً مشخص شده که نوع چربی مصرف شده، یکی از عوامل مهم در ایجاد این سرطان‌هاست و مقدار چربی تأثیر چندانی در بروز آنها ندارد.

 

مطالعات بر روی خواص روغن زیتون نشان داده که این ماده میزان آسیب‌های سرطانی را کاهش داده و تعداد تومورهای توسعه یافته را به شکل آشکاری ‌کاهش می دهد و این تومورها تهاجم کمتر و درمان پذیری بیشتری دارند.
این اثر مربوط به وجود اسید لینولئیک است که یک اسید چرب امگا ۶ می‌ باشد. این اسید چرب در تولید پروستاگلاندین‌هایی موثر است که از ایجاد و توسعه تومورها جلوگیری می کنند.

 

- از فواید روغن زیتون این است که مصرف آن به صورت منظم، هر دو فشار خون سیستولی و دیاستولی را کاهش می‌ دهد و مقدار دوز داروهای لازم برای کاهش فشارخون را در بیماران کم می‌ کند.

 

خواص روغن زیتون,فواید روغن زیتون,روغن زیتون

از جمله خواص روغن زیتون کاهش احساس درد است

 

ویژگی های روغن زیتون

روغن زیتون بهترین روغن برای پخت و پز است زیرا در اثر حرارات خراب نمی شود.

دوام و مدت نگاهداری آن نسبت به روغن‌های دیگر بیشتر است و حتی می‌توان آن را فریز کرد.

 روغن زیتون برای هیچ کس مضر نیست و همه افراد می توانند از آن استفاده کنند فقط میوه تازه و یاقوتی آن معده راسست می کند و ممکن است تولید استفراغ کنند .

 

خواص روغن زیتون و التهاب روماتیسمی:

التهاب روماتیسمی از بیماری‌های عفونی مزمن است که در مفاصل ایجاد می‌ شود. عوامل عفونی، ژن‌ها، هورمون‌ها و رژیم غذایی در بروز آن نقش دارند. از خواص روغن زیتون این است  که مصرف منظم آن باعث تسکین علائم این بیماری می ‌شود.

 

افرادی که میزان کمی روغن زیتون مصرف می ‌کنند، ۵/۲ برابر افرادی که رژیم غذایی سرشار از این روغن را دارند به التهابات روماتیسمی مبتلا می ‌شوند. مکانیسم این عمل هنوز مشخص نشده است، ولی این اثر احتمالاً به آنتی اکسیدان‌های موجود در روغن زیتون مربوط می ‌شود.

 

خواص روغن زیتون برای دستگاه گوارش:
روغن زیتون، صفرا بر است و باعث تخلیه کیسه صفرا می‌ شود، به این ترتیب که انقباض کیسه صفرا و تولید نمک‌های صفراوی را در کبد تحریک کرده و در نتیجه دفع کلسترول را از طریق صفرا افزایش می‌ دهد و از ایجاد سنگ‌های صفراوی جلوگیری می ‌کند.

 

روغن زیتون به علت داشتن سیتواسترول‌ها مانع جذب کلسترول در روده کوچک می‌ شود و جذب عناصر معدنی مثل کلسیم، منیزیم و آهن را افزایش می‌‌ دهد.روغن زیتون ملین است و از یبوست جلوگیری می‌ کند.
همچنین از خواص روغن زیتون این است که انگل‌ها و کرم‌های روده را از بین می ‌برد.

 

فواید روغن زیتون برای کاهش احساس درد:
ماده‌ای به نام اوله آکانتال در روغن زیتون وجود دارد که اثری مشابه قرص‌های مسکن مانند ایبوپروفن در کاهش درد دارد. آنزیم‌ مخصوصی در بدن وجود دارد که سبب آغاز درد می ‌شود و ماده اوله آکانتال جلوی فعالیت این آنزیم را می ‌گیرد، در نتیجه فرآیند احساس درد متوقف می‌ شود. با مصرف روزانه ۵۰ گرم روغن زیتون، حدود ۹ میلی ‌گرم اوله آکانتال به بدن می ‌رسد، این مقدار یک دهم میزان داروی ایبوپروفنی است که برای کاهش درد یک فرد بزرگسال تجویز می‌ شود.

 

روغن زیتون و چاقی:
در کشورهای غربی، چاقی مشکل بزرگ سلامت مردم است، زیرا میزان کالری دریافتی از طریق غذاهای مختلف افزایش یافته، ولی میزان فعالیت روز به روز کاهش می ‌یابد، در نتیجه چاقی اتفاق می ‌افتد.

 

روغن زیتون مانند سایر چربی‌ها، ۹ کیلو کالری انرژی دارد و به نظر می‌ رسد که مصرف آن باعث چاقی می ‌شود. ولی ثابت شده رژیم غذایی غنی از روغن زیتون بیشتر از غذاهای کم چرب به کاهش وزن کمک می‌ کند.پس یکی دیگر از خواص روغن زیتون درمان چاقی می باشد. در واقع آنچه در بروز چاقی مؤثر است، نوع چربی مصرف شده است، نه مقدار چربی موجود در غذا.

 

از دیگر خواص روغن زیتون میتوان به کاهش کشش ماهیچه‌های حلقوی در پایین معده اشاره کرد که در حرکت توده غذا به سمت روده تأخیر ایجاد می‌ کند، در نتیجه محتویات معده به آهستگی و به تدریج وارد دوازده می ‌شود و احساس سیری مدت بیشتری طول می ‌کشد و با کاهش اشتها فرد می‌ تواند غذای کمتری مصرف کند.

 

خواص روغن زیتون و تغذیه نوزاد:
رشد نوزادانی که مادران آنها روغن زیتون مصرف می ‌کنند، از نظر قد و وزن و رفتارهای روان شناختی بهتر است. همچنین نوزاد برای جلوگیری از اکسیداسیون مواد در اثر ورود اکسیژن هوا، به ویتامین E نیاز دارد. اگر چه میزان این ویتامین در روغن زیتون زیاد نیست، ولی برای جلوگیری از اثرات اکسیداسیون کافی است.

 

روغن زیتون و پیری:
بسیاری از بیماری‌های دوران پیری مثل پوکی استخوان و آلزایمر تحت تأثیر رژیم غذایی قرار دارند.
یکی دیگر از هزاران خواص روغن زیتون این است که با کمک به جذب کلسیم، باعث رسوب آن در استخوان‌ها شده و از پوکی استخوان جلوگیری می‌ کند.
روغن زیتون از بروز فراموشی و آلزایمر در افراد مسن جلوگیری می‌ کند، ولی مکانیسم عمل آن ناشناخته است. به نظر می ‌رسد اسیدهای چرب غیراشباع موجود در روغن زیتون می‌ تواند باعث حفظ ساختار غشای سلول‌های مغزی شوند.

 

فرآیند پیر شدن در انسان با آسیب‌ تدریجی و تغییر ساختمان پوست همراه است. تغییرات پوست مثل ضخیم شدن و از دست دادن قابلیت ارتجاعی لایه‌های پوست، به علت تجمع کلاژن باعث می‌ شود که پوست در برابر عوامل خارجی مثل تشعشات خورشیدی که رادیکال‌های آزاد را ایجاد می‌ کنند حساس شده و روند پیری تسریع شود.

 

مواد آنتی اکسیدان خصوصاً ویتامین E موجود در روغن زیتون از ایجاد رادیکال‌های آزاد و فرآیند اکسیداسیون در سلول‌های پوستی و ایجاد سرطان‌های پوست جلوگیری می‌ کند و کمک می ‌کند تا سلول‌های پوست انعطاف‌ پذیری خود را حفظ کرده و عوارض پیری دیرتر ظاهر شود.

 

منبع: pezeshk.us

  • ۰
  • ۰

زیره افزودنی بسیار خوبی است که با کاهش تجمع سلول های چربی باعث کاهش وزن می شود

 

همان طور که می دانید رژیم غذایی مناسب و ورزش به کنترل وزن کمک می کند. برخی افراد نیز برای کاهش وزن به داروها و محصولات گیاهی روی می آورند.


زیره برای لاغری شکم
زیره افزودنی بسیار خوبی است که با کاهش تجمع سلول های چربی باعث کاهش وزن می شود. این ماده نه تنها باعث ثابت ماندن وزن می شود بلکه باعث کاهش آن نیز می شود.


زیره هم به صورت دانه و هم پودر مناسب است. 


زیره باعث کاهش چشمگیر چربی های بدن می شود
مطالعه ای نشان می دهد که اگر فردی زیره به رژیم غذایی خود می افزاید با کاهش چهارده درصدی چربی مواجه است. در حالی که با روش سالم فقط می توان پنج درصد کاهش مشاهده کرد.


زیره باعث راحت خوابیدن می شود بنابراین راحت غذا می خورید
هنگامی که به اندازه کافی نمی خوابید حجم زیادی غذا می خورید. زیرا سوخت و ساز آرام تر انجام می شود و بیشتر احساس گرسنگی می کنید. زیره برای جلوگیری از کم خوابی مناسب است. 

  
زیره قند خون را تنظیم می کند و باعث کاهش اشتها می شود
زیره به تنظیم قند خون کمک می کند به شکلی که حساسیت سلول ها را به انسولین و گلوکوز افزایش می دهد بنابراین بدن بهتر نسبت به این مواد واکنش نشان می دهد. از طرف دیگر زیره باعث کاهش اشتها و کاهش مصرف کربوهیدرات می شود.

 

با مصرف منظم زیره می توانید قند خون و اشتها را کنترل کنید بنابراین کاهش وزن خواهید داشت.


زیره غنی از آنتی اکسیدان و فیتواسترول است. فیتواسترول از جذب کلسترول مضر در سیستم گوارشی جلوگیری می کند بنابراین از افزایش وزن جلوگیری می کند.


زیره بر عوامل دیگر که باعث افزایش وزن می شوند نیز تاثیر می گذارد. اگر مشکل گوارشی دارید به عنوان مثال نمی توانید تمام مواد مغذی را جذب کنید اشتهای شما نسبت به آن ماده افزایش می یابد. مصرف زیره باعث می شود مشکل گوارشی شما برطرف شود.

زیره اشتها را تحریک می کند و باعث لاغری می شود


زیره باعث بهبود هضم غذا می شود.
عطر زیره باعث فعال شدن غدد بزاقی دهان می شود که باعث به جریان افتادن آنزیم های گوارشی و هضم راحت تر غذا می شود.


ترکیبی به اسم تیمول در زیره وجود دارد که باعث تحریک غددی می شود که اسید، آنزیم و صفرا ترشح می کنند و مسئول هضم غذا هستند.


زیره بادشکن نیز می باشد. در واقع اگر آن را با آب داغ بخورید باعث کاهش گازهای معده می شود.


راه های افزودن زیره به رژیم غذایی روزانه و کاهش وزن عبارتند از:
* افزودن زیره به سبزی های خشک و سرخ شده.


* تهیه چای زیره. دانه های زیره را در آب بجوشانید و بگذارید ده دقیقه بماند سپس مصرف کنید.


* سرخ کردن دانه های زیره، آسیاب کردن آن ها و افزودن یک قاشق چایخوری به سالاد و سوپ.


* برای مزه دار کردن سوپ و عدسی.


* افزودن به برنج به همراه روغن زیتون.


* دانه های سرخ شده زیره با روغن زیتون همراه با ماست از یبوست جلوگیری می کند. 

منبع: ooma.ir

  • ۰
  • ۰

اسکیزوفرنی در سراسر جهان دیده می شود. شدت و جدیت علائم و وضعیت مزمن و ماندگار آن معمولاً در بیماران ایجاد از کار افتادگی و ناتوانی می کند.

داروها و سایر روش های درمانی برایاسکیزوفرنی ، اگر به طور مرتب و بنا بر تجویز استفاده شوند، می تواند به کاهش و کنترل علائم پریشان کننده بیماری کمک کند. اما، در برخی از افراد این دارو و درمان های شیمیائی کمک چندانی نمی کند و گاهی به خاطر عوارض جانبی این داروها یا سایر دلایل، درمان قطع می شود.

این بیماری معمولاً در مردها زودتر و در سنین جوانی بروز می کند. اما در خانم ها در اواخر بیست سالگی و اوایل سی سالگی ایجاد می شود. کودکان بالای ۵ سال نیز ممکن است به اسکیزوفرنی مبتلا شوند، اما بروز این بیماری قبل از دوره نوجوانی بسیار نادر است.

علائم اسکیزوفرنی

علائم خاص این بیماری شامل احساس فریفتگی، خیال‌های باطل، توهم، از بین رفتن معانی در گفتار، از بین رفتن تفکر منطقی، پراکندگی و عدم انسجام در گفتار و غیر قابل فهم بودن گفتار است.

دیدگاه اسکیزوفرنی از دنیا شامل موارد زیر می شود:

تحریف درک فرد از واقعیت

زندگی کردن در دنیایی که از توهمات و هذیان ها تحریف شده است، افراد مبتلا به اسکیزوفرنی همیشه احساس ترس، اضطراب و پریشانی می کنند.

خیال و توهمات

صداهایی که فرد می شنود می تواند وصف فعالیت های او باشد، گفتگو با کسی، هشدار از خطرات قریب الوقوع، و از این قبیل.

پندارهای بیهوده

این پندارها می تواند موضوعات مختلفی داشته باشد. برای مثال، بیمارانی که از علائم نوع پارانوئید رنج می برند که تقریباً یک سوم افراد مبتلا به شیزوفرنی را تشکیل می دهند معمولاً تصور می کنند که تحت تعقیب اند یا کسی می خواهد آنها را فریب دهد، اذیتشان کند، به آنها سم بدهد، یا به آنها خیانت کند.

این بیماران، ممکن است تصور کنند که خودشان، یا یکی از اعضای خانواده یا نزدیکانشان، در مرکز این آزار و اذیت قرار دارد. بعلاوه، هذیان بزرگی و عظمت که در آن بیمار تصور می کند فردی بسیار معروف و مهم است، نیز می تواند در اسکیزوفرنی اتفاق بیفتد.

درمان اسکیزوفرنی

اسکیزوفرنی

برای درمان اسکیزوفرنی ابتدا برای جلوگیری از پیشرفت این بیماری باید از مصرف انواع ترشیجات اعم از میوه ، غذا و لبنیات، شوری، عدس پرهیز کرده و سعی کند بر عکس علائمی که در بالا ذکر شد برخورد نماید و سپس شروع به مصرف داروهای موثر برای این بیماری کند.

در ضمن برای بهبود روال درمان این بیمار اطرافیان سعی کنند تا بیشتر با بیمار گفت و شنود داشته باشند و حتی الامکان از گوشه نشینی و در فکر فرو رفتن بیمار جلوگیری به عمل آورند.

روش های درمانی دیگری که علاوه بر دارو درمانی مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از:

بازتوانی اجتماعی

در این روش درمانی، یک گروه از متخصصان ، درمان را برنامه ریزی کرده و پشتیبانی از بیماران را در منزلشان بر عهده دارند. این برنامه بسیار تاثیرگذار و موفقیت آمیز است.

بازتوانی حرفه ای

در این روش بیماران بابت کاری که انجام می دهند دستمزد می گیرند. این روش تاثیر خوبی در بهبودی آن ها دارد. پیشرفت قابل توجهی پس از گذشت یک سال مشاهده می شود.

با این روش اعتماد به نفس بیمار تقویت و به سوی زندگی سوق داده می شود. بازتوانی حرفه ای شامل روان درمانی شغلی، رهنمودهای شغلی، روش های کنترل مالی، نحوه استفاده ی حمل و نقل عمومی و فراگیری مهارت های ارتباطی در محیط کار است.

درمان شناختی رفتاری

این روش با هدف کاهش توهم و هذیان در رفع نشانه های مثبت و منفی بیمار موثر است. این روش با استفاده از تمرین های ذهنی و خود مراقبتی، توانایی های بیمار را جهت تفکر طبیعی ارتقاء می بخشد. بیماران آموزش می بینند که هذیان ها را عاقلانه بررسی و به روشی هوشمندانه آن ها را کنترل کنند.

درمان روانی اجتماعی

در روش درمانی روانی-اجتماعی مکانیسم هایی برای اداره و کنترل ابعاد مختلف بیماری اسکیزوفرنی مورد استفاده قرار می گیرد. درمان ها به مبتلایان امکان حضور در محل کار و اجتماع را خواهند داد.

در روش درمانی روانی اجتماعی از بیمار خواسته می شود تا برنامه دارویی خود را در محل کارش قرار دهد و این امر خود باعث می شود دفعات عود بیماری و بستری شدن در بیمارستان کاهش یابد.

درمان گیاهی اسکیزوفرنی

در علم طب سنتی از علائم اسکیزوفرنی می توان استدلال بر بیماری سودا که یکی از بیماری های طحال می باشد نمود. جنیگوبیلوبا یک داروی گیاهی است که وقتی به رژیم درمانی ضد سایکوز افزوده می شود عوارض جانبی داروها را کاهش داده و نشانه ها را برطرف می سازد.

تغذیه و اسکیزوفرنی

تغذیه

شیوع بیشتر مشکلات تغذیه‌ای در بیماران اسکیزوفرن به رفتارهای نادرست تغذیه‌ای و عوارض داروهای روان گردان نسبت داده می‌شود. برخی مطالعات حاکی از آن است که وزن بیماران اسکیزوفرن قبل از شروع بیماری مشابه همسالانشان بوده، اما با شروع بیماری شروع به وزن‌گیری کرده‌اند. به علاوه، مشکلات تغذیه‌ای موجب تشدید عوارض روانی بیماری می‌شود، بنابراین ارتباط تغذیه و بیماری اسکیزوفرن دوطرفه است.

رفتارهای نادرست تغذیه‌ای علاوه بر عوارض جسمی موجب شدت یافتن مشکلات روحی می‌شود به طوری که افزایش مصرف قندهای تصفیه شده، گوشت قرمز و تخم‌مرغ و کاهش دریافت لبنیات با شیوع بیشتر افسردگی و سایر مشکلات اسکیزوفرنی همراه است. ارتباط منفی بین مصرف حبوبات، ماهی و غذاهای دریایی با شدت اسکیزوفرنی هم مشاهده شده است. دریافت بالای اسیدهای چرب اشباع، غذاهایی با نمایه گلایسمی بالا و دریافت پایین اسیدهای چرب امگا-۳ هم ممکن است علائم را بدتر کند.

مطالعه بیماران اسکیزوفرن در ایران حاکی از مصرف بیشتر نوشابه‌های گازدار و مصرف کمتر روغن‌های گیاهی و مغزها در آن‌ها است که موجب کاهش دریافت آنتی‌اکسیدان‌ها و اسیدهای چرب ضروری می‌شود. به علاوه، شیوع چاقی هم در این بیماران بالاتر است.

استرس اکسیداتیو که در ایجاد بسیاری از بیماری‌ها نقش دارد، در این بیماران بالاتر می‌باشد که ممکن است ناشی از افزایش پراکسیداسیون در فاز حاد بیماری، افزایش مصرف سیگار یا درمان طولانی مدت با داروهای روان گردان باشد. به علاوه، برخی محققین بر این باورند که استرس اکسیداتیو با صدمه به سیستم عصبی مرکزی ممکن است در ایجاد بیماری اسکیزوفرن نقش داشته باشد.

مواد غذایی مفید در اسکیزوفرنی

ساردین، ماهی خال مخالی، ماهی آزاد و کیلکا از منابع غنی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که ممکن است در مبتلایان به اسکیزوفرنیا تحلیل رفته باشند. جانشین کردن آب میوه‌های کم کالری به جای نوشیدنی‌های قندی برای افرادی که دچار خشکی دهان و تشنگی ناشی از مصرف دارو هستند، توصیه می‌گردد. غلات صبحانه، نان‌ها، برنج و ماکارونی سبوسدار دارای مقدار قابل توجهی ویتامین‌های گروه B هستند. کمبود این ویتامین‌ها باعث برانگیختن و تشدید علائم اسکیزوفرنی می‌شود.

مواد غذایی که باید در اسکیزوفرنی پرهیز شوند

غذاهای تهیه شده از گندم و فرآورده‌های لبنی گاه باعث تشدید علائم اسکیزوفرنی می‌شوند. در برخی افراد حذف این مواد از رژیم غذایی می‌تواند باعث بهبود علائم بیماران شود. کره، مارگارین و روغن، توسط افرادی که از فنوتیازین و دی‌بنزودیازپین استفاده می‌کنند، بایدکاهش یابد زیرا افرادی که از این داروها استفاده می‌کنند در معرض خطر افزایش وزن قرار دارند.

سندرم متابولیک و اسکیزوفرنی

شایع‌ترین اختلال مرتبط با تغذیه در بیماران اسکیزوفرن، سندرم متابولیک است که شامل چاقی شکمی، سطح بالای قند، چربی و پرفشاری خون است. شایع‌ترین عوارض مشاهده شده این سندرم در این بیماران چاقی، دیابت و هیپرلیپیدمی می‌باشد.

پیشنهاداتی برای بهبود سلامت عمومی و کاهش خطر سندرم متابولیک در بیماران اسکیزوفرن:

بهترین راهکار توصیه رژیم DASH است. این رژیم توصیه به دو برابر کردن مصرف میوه و سبزی و افزایش دریافت غلات کامل و لبنیات کم چرب می‌کند. به علاوه، مصرف چربی‌ها، به ویژه چربی‌های اشباع و کلسترول را محدود می‌کند. بنابراین:

۱- مصرف لبنیات کم چرب به ویژه از نوع پره یا پروبیوتیک را افزایش دهید.

۲- روزانه حداقل ۲۵ گرم سویا مصرف کنید. سویا در کنترل وزن و چربی‌های خون نقش مهمی دارد.

۳- وزن خود را در محدوده طبیعی نگه دارید. اگرچه کاهش وزن از طریق کاهش دریافت غذا در این بیماران دشوار است، اما می‌توان با انتخاب‌های صحیح غذایی خطر اضافه وزن را کاهش داد. همواره باید در نظر داشت که گرسنگی عامل محرک در اختلالات روانی به شمار می‌رود و یک بیمار اسکیزوفرن هرگز نباید گرسنه بماند. افزایش مصرف سبزیجات و میوه‌جات و استفاده از غلات سبوس‌دار کمک‌کننده است.

۴- فعالیت بدنی خود را افزایش دهید. افزایش فعالیت بدنی کمک موثری به کنترل وزن می‌کند.

۵- از مصرف قندهای ساده خودداری کنید. بیماران اسکیزوفرن علاقه زیادی به مصرف قندهای ساده دارند که عامل خطر مهمی است. به منظور کاهش مصرف قندهای ساده باید قند، شکر، آب‌نبات و شکلات‌های شیرین را از دسترس آنان دور کرد و به جای آن از خرمای خشک، توت خشک و یا کشمش استفاده نمود. نوشیدنی‌های حاوی قند و نوشابه‌های کربناته نیز باید با آب‌میوه‌های طبیعی و لبنیات جایگزین شوند.

۶- دریافت اسیدهای چرب امگا-۳ را افزایش دهید. دریافت امگا-۳ علاوه بر کمک به کنترل وزن و چربی‌های خون در بهبود اختلالات روانی هم موثر است. آجیل، روغن کلزا و ماهی‌های چرب منابع خوب امگا-۳ هستند که باید به مقدار کنترل شده‌ای مصرف شوند.

۷- مصرف روغن‌های جامد، کره، مارگارین و گوشت‌های قرمز را به حداقل برسانید.

منبع: نبض ما